Çoğu kişi romantik ilişkisini sonlandırmakta zorluk çeker. Çünkü kimse bir ilişkiye bitmesi için başlamıyor aslında. Güzel hayaller ile başlayan ilişkilerin bir gün bitmesi gerekebilir. Çünkü o ilişki sizi yoruyor ve yıpratıyor, kendinizden uzaklaştırıyor olabilir. Bu yüzden içerisinde bulunduğunuz ilişkiyi bitirmek; gelecekte nasıl bir ilişki istediğinize dair, ilişkiden neler beklediğinize dair size ipuçları verir.
İlişkiyi sonlandırmam gerekiyor, biliyorum. Ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyenler olabilir. Gelin neler yapabileceğine dair bir göz atalım;
- İçerisinde bulunduğunuz durumun gerçekliğini kabul edin.
Olaylara hep iyi tarafından bakmaya çalışmak durumun gerçekliğini kabul etmenizi zorlaştırabilir. İlişkinin iyi olacağını, karşınızdakinin değişeceğini, düzeleceğini düşünerek ilişkiyi devam ettirmek sağlıklı bir durum değildir. Sizi zorlayan bir ilişkiniz varsa hayallerdeki ilişkiyi düşünmek değil, şimdiyi düşünmek, şimdi yaşadıklarınızı düşünmek size yarar sağlar. Hem çok sevip, çok aşık olup aynı zamanda partnerinizle sürekli zıtta düşüyor, anlaşılmıyor, fikir ayrılıkları yaşıyor olmanız ilişkinin çokta sağlıklı olmadığını gösterir.
Sevdiğiniz birinden ayrılmayı düşünmek sizi kötü, merhametsiz, saygısız, başarısız biri yapmaz. Aksine ilişkinde seni yoran durumları fark edip bu doğrultuda kararlar almak sizi özgüvenli, cesaretli, değerli yapar. Kendiniz için faydalı bir davranış yapmış olursunuz.
2. İlişkiden beklentileriniz net olsun.
Bir ilişkiden ne istediğini bilmek veya bilmemek ilişkinin gidişatını şekillendirmeniz için önemli ve gereklidir. Örneğin ilişkide iletişimin iyi ve sağlıklı olmasına önem veriyorsunuz. Mesajınıza zamanında dönülsün, aramalarınız vakitlice açılsın istiyorsunuz. Karşınızdaki kişi iletişime sizin gösterdiğiniz ve beklediğiniz hassasiyeti göstermiyor ise bu konudan dolayı tartışmalarınız çok oluyorsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir.
Başka bir örnek verecek olursa duygusal ihtiyaçlarınızın karşılanmadığı bir ilişki içerisinde olabilirsiniz. Bu da ilişkide hasar yaratan sorunlardan biridir. Sorununuzu çözebilmeli ya da sizi rahatsız ediyor ve ilişkiyi sürdürmenize engel oluyorsa ilişkinizi sonlandırabilmelisiniz. Kısaca ilişkide beklentiler karşılanmadığı için bir süre sonra varış noktası ilişkinin bitmesi olur.
3. Gelecek planları yapın.
Karşılıksız aşklar bireylere oldukça zarar verir, onları sınırlar. Hayatlarına başka birini almakta sorun yaşarlar. Gelecek planı kuramadığınız ilişkiler sizi aşağı çeker, hayatınızdan zevk almanızı etkiler. Kendinizle ilgili gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırsınız. “ Ben sevilmeyecek biriyim, ben bahtsızım, ben kötü biriyim, ben sevmeyi bilmiyorum…” Oysa sizi tatmin edici bir flört yaşamanız kendinize ve hayata olan bakış açınızı etkiler. Geçmişinize odaklanmak yerine geleceğe bakmayı huy edinmelisiniz. Gelecek hakkında planlar yapamadığınız ilişkiler sizi mutsuz eder. Hayatınızdaki kişiyle gelecek planları yapamıyor iseniz belki de o doğru kişi değildir. ilişkinizi gözden geçirmenizde fayda olur.
4. Toksik ilişki sırasında kırdığınız kişilerle aranızı düzeltin.
Kişi toksik ilişki sırasında veya ilişkisi bittikten sonra yanında olan, olmak isteyen kişileri istemsizce kırabilir, üzebilirsiniz. Oysa çevrenizdeki kişilerin tek amacı siz iyileşirken size destek olmak, size güç vermek ve rehberlik etmek olabilir. Kırdığınız kişiler ile aranızı düzeltmek için gayret edin. Sevdiklerinizin yanınızda olmasına izin vermelisiniz. Fakat yargılandığınız, kötü hissettirildiğiniz zamanlarda olabilir ve o anlarda yapacak tek şey size öyle hissettiren insanlarla aranıza sınır koymaktır.
5. Kendinize zaman ayırın.
Toksik ilişkiniz sırasında, kendinizi karşı tarafa beğendirmek için görüşünüzde ve kişiliğinizde (onunla uyumlu hale gelmek için) değişiklikle yapmış olabilirsiz. Ve bunlar sizin içinize sinmese de istemeden yapmış olabilirsiniz. Bu durumda gittikçe kendinizden uzaklaşmış olursunuz. Yabancılaştığı kimlikten çıkamayan kişilerin, daha sonraki ilişkide de mutlu olmadığı görülmektedir. . Bu yüzdendir ki toksik ilişki sonlandıktan sonra uzmanlar olarak bireylere bir süre kendi başlarına kalmayı, kendilerine vakit ayırmayı öneriyoruz..