Hayatımızın belli bir döneminde kendimizi hüzünlü, kederli, isteksiz, neşesiz, iştahsız, mutsuz hissettiğimiz olmuştur değil mi? Bu duyguları uzun süre hissetmediğimiz sürece sorun yoktur. Fakat bu duyguları yoğun bir şekilde hissedip üzerine gündelik yaşamımız sekteye uğruyor ise orada bir durmak gerekli. Depresyon belirtileri göstermeye başlıyor olabilirsiniz. Öyleyse depresyon belirtilerine bakalım şöyle:
- Derin üzüntü, keder hissetme
- Kendini değersiz ve umutsuz hissetme
- Kendini yetersiz ve eksik hissetme
- Karanlık düşüncelere dalma
- İştah ve uyku ile ilgili artış/azalış yaşama
- Konsantrasyon sorunu yaşama
- Eskiden zevk aldığınız şeylere karşı ilgisiz olma
- Enerjide azalma
- Eve kapanma, sosyal hayattan uzaklaşma
- Gündelik işleri halledememe
gibi belirtilerinden birkaç tanesini yoğun olarak hissediyor ve bunu yaklaşık 6 ay kadar hissetiyseniz artık bir uzmana görünme zamanınız geldi demektir. Depresyon herkesi farklı şekillerde etkileyebilir, burada yazmayan belirtileri gösteriyor olabilirsiniz. Tekrar hatırlatmak gerekirse eğer bu belirtileri hayatımızın belli dönemlerinde hissedebiliriz normal bir şekilde. Sadece süresinde ve sıklığında bir artış varsa eğer orada daha dikkatli olmak gerekir.
Depresyon farklı çeşitleri olan bir duygusal durumdur. Gelin depresyonun çeşitlerine beraber bakalım:
Majör Depresyon: Yaygındır ve sık tekrarlayabilen bir depresyon türüdür. Dünya üzerinde birçok kişi hayatının belli bir döneminde en az 1 kez majör depresyon yaşamaktadır. Majör depresyonda olan bireyler az önce yukarıda saydığımız belirtilerin birkaç tanesini günün bir bölümünde yaşarlar, hissederler. Bunduğunuz durum ile depresyonun bir alakası yoktur. Yani mutlu bir aile, sevdiğiniz arkadaşlarınız ve iyi bir işe sahip olsanız bile depresyon yaşamanız mümkündür. Depresyona girmek için bariz bir nedeniniz yoksa bile bu depresyona girmeyeceğiniz veya atlatamayacağınız anlamına gelmez. Yazımızın üst kısmında belirttiğimiz depresyon belirtilerini gösterenler, majör depresyonda bir kez de atak geçirebilirler birkaç kez de. Bu tamamen kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Belirtileriniz ne kadar sürerse sürsün bu durum insanlarla ilişkinizi, iş hayatınızı ve aile hayatınızı etkileyebilir ve de soruna neden olabilir. Bu yüzden de uzmanlardan destek almayı geciktirmemek gerekir.
Kalıcı /(Kronik) Depresyon: 2 yıl ve üzeri süren depresyona kalıcı ( kronik) depresyon denmektedir. Kalıcı depresyondaki belirtiler; majör depresyondaki kadar yoğun hissedilmeyebilir. Fakat yine de ilişkilerde ve gündelik işleri yerine getirmede zorlanmalar olabilir.
Postpartum Sonrası Gelişen Depresyon: Hamilelik sırasında veya doğumdan sonraki 4 hafta içerisinde ortaya çıkan depresyon çeşididir. Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra hormonal değişiklikler görülür ve beynimizi, ruh halimizi etkileyebilir. Bu etkileneme sonucu doğum sonrası depresyon görülmektedir. Doğum sonrasında yaşanan uykusuzluğun bu durumu etkilediği unutulmamalıdır. Doğum sonrası depresyon, majör depresyon kadar etkili geçebilir. Bebeğin sağlığıyla ve güvenliğiyle ilgili çok düşünmek, kaygılı olmak, endişe duymak, bebeğe iyi bakamadığını düşünmek, bebeğe zarar verme isteğinin oluşması postpartum sonrası depresyonun belirtileridir. Daha önce depresyon geçirmiş olan kişilerin doğumdan sonrada depresyon geçirme ihtimali bulunmaktadır. Fakat bu depresyon geçmişi olmayan birinin de başına gelebilir.
Yazımızın devamı gelecektir. Yazılarımızı faydalı buluyorsanız beğenmeyi unutmayınız.