Hayatınızda size yanlış yapıldığını düşündüğünüz oluyor mu? Haksızlığa uğradığınız, kandırıldığınız, kırıldığınız, aldatıldığınız zamanlar gibi… Tüm bunları yaşadığınız sırada o zor günleri asla atlatamayacağınızı düşündüğünüz de oluyor mu? Hiç geçmeyecekmiş hissi gibi.. Size yapılanı unutursanız kendinize haksızlık edermiş gibi düşünür, yaşadığınız ihaneti hep gündeminizde tutarsınız. Bu şekilde hissedip böyle davranan bir sürü kişi vardır. Ama unutmamak, affetmemek en çok size zarar verir bunu unutmayın.

Çoğu kişi affetmeyi yanlış kodlamış zihninde. Birini affetmek demek;

-size yapılan davranışı unutup, hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilmek

-karşı tarafa amacına ulaşamadığını göstermek (canımı yakamazsın)

-öfkenizi, intikam alma arzusunu ve duygusunu bırakmak demektir.

Yaşadıklarınızı geride bırakmayı kabul edebilir, kendinize ve insanlara hata yapma hakkı tanıyabilir ve bunu kabul edebilirsiniz. Bedeninizde olumsuz, negatif duygular barındırmaktansa şefkat duygusuna önem verebilirsiniz. Unutmayın affetmek size zarar değil, yarar sağlar.

  1. Affetmek iyileşmenize yardımcı olur!

Yaşadığınız olayda öfkeye, acıya, küslüğe tutunursanız yani kötü duygulara odaklanır iseniz bu sizi mutsuz eder hayatınızdaki huzuru etkiler.  Affedemez iseniz sizde oluşan duygusal yaralar kapanmaz, iyileşmez ve kapanmayan yaranız sizin canınızı daha çok acıtır. Birini affetmek demek onun yaptığını onaylamak demek değildir bunu unutmayın. Affetmek demek size zarar veren duygulardan kurtulmayı istemek demektir 😊 Affetmek,  sizde olumsuz etki yaratan şeyleri bırakıp, hayata daha hafif ve huzurlu bir şekilde devam etmeyi seçmektir.

2. Affetmek, zarar gören ilişkilerinizi onarabilir!

Bir kişiye karşı olumsuz hislere sahip olmak, sizin sadece o kişiyle olan ilişkinizi etkilemez. Sizin öfkeli, mutsuz, huzursuz olmanız diğer insanlarla olan ilişkinizi de etkiler. İnsanlarla güven ilişkiniz zedelenebilir, yeni ilişkiler kurmakta zorlanabilir, agresif tutumunuz sizi başkalarından uzaklaştırabilir. Bunları yaşamaktansa yaşadığınız kötü deneyimi affeder ve şefkat duygusunu geliştirirseniz kendinize ve çevrenize büyük bir iyilikte bulunmuş olursunuz. Sizi daha tatmin eden ilişkiler yaşamınızı sağlar.  Birini affettiğiniz zaman diğer insanlara da nezaket göstermiş olursunuz.

3. Affetmek sağlığa faydalıdır,  Stresinizi azaltır!

2016 yılında yapılmış olan bir çalışma affetmenin; stresi azalttığını, vücutta yarattığı yüksek kan basıncını düşürdüğünü, kalp sorunlarının ve kas gerginliğinin düzeldiğini, kişinin daha sağlıklı bir uyku uyuduğunu, yaşamdaki kaygılarının azaldığını ve kişinin özgüvenini arttırdığını söylemektedir. Kısaca affetmek, sizi zehirleyen şeylerin panzehri olabilir 😊

4. Affetmek uzlaşmayı sağlar!

Öncelikle, affetme eylemi illa temas ederek veya konuşarak yapılan bir eylem değildir. bunu kendi içinizde de yapmanız mümkündür, baki ki sindirerek.  Bir daha asla eskisi gibi olamayacağınızı bilseniz bile affetmek mümkündür.

Unutmayın ki hayatta herkes hata yapabilir. Sevdiğiniz, değer verdiğiniz biri sizi incittiği zaman onu affetmek bozulan ilişkinizi düzeltebilir, onarabilir. Bu hemen olmayabilir fakat en azından ilişkinin düzelmesi için güzel bir başlangıç olur. Sarsılan güven duygusunu inşa etmek zaman alır, kendinize de karşınızdakine de bu zamanı tanımalısınız.

Affetmek, üzerine uzunca yazılması gereken bir konudur. Şimdilik böyle bir giriş yapalım istedim, lakin yazının devamı gelecektir. Uyarılarınız veya önerileriniz olursa sosyal medya hesaplarımızdan iletebilirsiniz.

Sevgiyle kalın..

Schedule appointment

Melis Çelik

Uzun zamandır aktif olarak online terapi yapan Uzman Psikolog Melis Çelik, Bakırköy- İncirli’de bir psikoterapi merkezinde danışan kabulüne başlamıştır.