Cinsel birliktelik sırasında vajinal kasların istemsiz ve ısrarla kasılması sonucunda cinsel birleşme gerçekleşemez. Bu duruma Vajimusmus denir. Vajinal kasların kasılması bireyin elinde değildir. Türkiye’de yaklaşık her 4 kadından 1inde vajinusmus görülmektedir. Unutmamak gerekir ki her bireyde cinsel işlev bozukluğu görülebilir.
Vajinusmus bir cinsel işlev bozukluğudur ve tedavisi mümkündür. Biyolojik sebeplerden ötürü olabilir ve bir kadın doğum uzmanından yardım alınarak sorun çözülebilmektedir. Lakin sorun psikolojik kökenli ise uzman cinsel terapistlerden yardım alınması gerekmektedir. Gittiğiniz uzmanın cinsel terapi eğitimi alıp almadığını kontrol etmeniz yararınıza olmaktadır.
Vajinusmus, cinsel uyarılmayı engellemez ancak penetrasyona (birleşmeye) engel olabilmektedir. Vajinusmus bireyin elinde olan veya utanılacak bir durum değildir. Lakin bu konuda destek almak, tedavi olmak istemek büyük önem arz etmektedir. Çünkü cinsel işlev bozukluğu bireylerin ilişki kalitesini ve cinsel hayatlarını çok etkileyen bir durumdur. Yani tedavi olunmadığı takdirde sağlıksız ve kalitesiz bir yaşam bireyleri beklemektedir. Bu tür ilişkilerin sonunda bireyleri mutsuzluk, ayrılık gibi sonlar beklemektedir.
Çoğu zaman karşılaştığımız durumlardan biri “Disparoni” ile “Vajinusmus” bireyler tarafından karıştırılmasıdır. Vajinusmus cinsel birleşmenin gerçekleşememesi, disparoni ise ağrılı cinsel birleşmedir. Peki vajinusmusun sebebi nedir? Vajinusmus için çoğu zaman bir neden bulunamamaktadır. Bir sürü etken olabileceği görülmektedir. Travmatik bir cinsel yaşam, cinsellikle ilgili doğru bilinen yanlışlar(cinsel mitler), cinsel istismar vb. şeyler neden olabilir. Tanının koyulabilmesi için cinsel birleşmenin birçok kez denenmiş olması ve evliliğin, ilişkinin uzun süreli olması gerekmektedir. Öncelikle bir kadın doğum uzmanına gitmeli ve fiziksel muayene edilmelidir. Bir sorun görülmez ise uzman psikoloğa yönlendirme yapılır.
Vajinusmus Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinusmus tedavi edilmesi mümkün bir cinsel işlev bozukluğudur!
-Tedavisinde genellikle cinsel terapi ve egzersizler mevcuttur. Cinsel Terapide; cinsel anatominiz, uyarılma yollarınız ve cinsel ilişki sırasında neler yaşadığınız öğrenilir.
– Daha sonrasında vajinusmus ile ilgili psiko-eğitim verilir. Yani, vajinayı çevreleyen kaslar ve görevleri hakkında bilgi verilir. Bu eğitim vücudunuzun bölümlerinin nasıl çalıştığını bilmenizi ve hangi durumda ne tepki verdiğini öğrenmenizi sağlar. Bu eğitim partnerinizleyken veya yalnızken de verilebilir. Unutmayın ki, cinsel terapi de ilk seanslara partneriniz ile gelmeniz, sizin yararınıza olur.
-İlk seansta size bir takım gevşeme egzersizleri verilebilir, buradaki amaç rahatlamanızı, gevşemenizi sağlamaktır. Sonraki seanslarda ise vajina kaslarınızı eğitmek üzerine egzersizler planlanır ve uygulamanız istenir.
Özetle; vajinusmus bireyler arasındaki ilişkiyi ve cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Bu konudan ve yarattığı problemlerden kurtulmak için tedavi görmek önemlidir. Cinsel terapiye gitmek utanılacak bir durum değildir. Sağlığa yatırım yapmak, iyileşmek ne zaman utanılacak bir durum oldu ki? Partnerlerin birbirleriyle sorunları üzerine rahatça konuşabilmeleri önem arz etmektedir. . Cinsel terapi sayesinde birçok ilişkinin düzeldiği görülmüştür. İlişkisi düzelen insanların cinsel hayatları da düzelir ve kişiler diledikleri sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayata kavuşmuş olurlar. İşin uzmanı olan bir cinsel terapistten yardım almaktan çekinmeyiniz.