Son zamanlarda Covid-19 sonucu yaşanan evde kalma süreci ve mesafe kuralına uyma gereğinden dolayı daha fazla gündeme gelmiş olsa da online terapi, çok uzun süredir dünyada birçok uzman tarafından uygulanıyordu. Online terapinin zaman içindeki gelişimini, kişiler arası iletişimde teknolojinin her geçen gün daha etkili olmasıyla paralel bir süreç olarak da değerlendirebiliriz.
Bireyin psikolojik destek almak isteyip, yaşam temposundan vakit bulamadığından internet üzerinden teknolojik aletler ve uygulamalar aracılı ile yapılan bir psikoterapi çeşididir. Online terapinin birçok açıdan olumlu yanları vardır. Kliniğe gitmek için bir planlama ve zaman ayırma sorununuz olmaz, fiziksel bir sorununuzdan dolayı evden çıkamama durumunuz halinde rahatça görüşmelerinizi ayarlayabilirsiniz.
Diğer bir yandan da danışanlar, bu terapi biçiminin iyileşme sürecinde ne derece etkili olduğuna dair bazı kaygılar da yaşayabilmektedir. Fakat yapılan çalışmalarda online terapinin de yüz yüze yapılan terapi kadar etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmalar birçok terapi modelinin yüz yüze terapide gösterdiği olumlu sonuçların, benzer şekilde online terapide de sağlanabildiğini göstermiştir.
Online Terapi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
- Özellikle mevcut Covid-19 salgınına bağlı olarak terapi sürecinde yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilebilir ve bu sürecin daha güvenli bir şekilde yürütülmesine yardım edebilir.
- Şehir merkezinden uzakta, psikoterapi imkanlarının kısıtlı veya hiç olmadığı yerlerde yaşayan insanlar için psikolojik sağlık hizmetlerine kolay bir ulaşım imkanı verir. Bunun yanı sıra yolda ve trafikte harcanan zamandan kazanç sağlanır. Özellikle yoğun çalışma temposuna sahip olup, büyük şehirlerde yaşayan insanlar için yoldan ve dolayısıyla zamandan tasarruf anlamına da gelebilir.
- Fiziksel koşullarından veya bazı bedensel engellerinden dolayı evlerinden ayrılamayan kişiler için de psikolojik sağlık hizmeti sunulmasını kolaylaştırır.
- Bir kurumun bulunduğu binanın fiziksel koşullarına, giriş-çıkış saatlerine ve aynı yerde yapılan diğer psikoterapi seanslarıyla koordineli çalışma gibi durumlara uyma zorunluluğu, online terapide ortadan kalkacaktır. Böylelikle online terapi, yüz yüze terapiye nazaran daha esnek bir çalışma ve planlama seçeneği sunabilir.
Online Terapi Nasıl Yapılır?
Online terapi, adından da anlaşıldığı üzere internet aracılığı ile gerçekleşiyor. Bu terapi yöntemine ulaşmak isteyen bireyler için bilgisayar ve internet bağlantısı yeterli olmaktadır. Aynı şekilde akıllı telefonlar üzerinden de terapiye ulaşılabilmektedir. Burada önemli olan nokta, yardım alınacak kişinin online terapiye ve alanına hakim olması oluyor.
Fiziki olarak imkânsızlığı olanlar için Skype, Zoom, Google meeting, gibi video konferans ortamları ideal bir seçenek olmaktadır.
Online Terapinin Avantajları Nelerdir?
- Seyahat etme zorunluluğu yoktur ve dünyanın herhangi bir yerindeki uzman ile seans yapılabilir.
- Terapiste gitmek için işten izin almak gibi bir sıkıntı yoktur.
- Kişi kendi güvenli ortamında online seansları yapabilir.
- İnsanlar internet üzerinden yapılan video görüşmelerde daha az kaygılı olur.
- Sosyal fobi, agorafobi, çekingenlik gibi durumlarda süreç kişi için daha kaygısız geçer.
- Yabancı ülkelerde dil ve anlaşma sorunu yaşayan kişiler için online terapi idealdir.
- Danışan uzmana kolayca ulaşabilmektedir.
- Geleneksel terapilere göre daha ekonomiktir.
- Coğrafi sıkıntıları olan kişiler için terapiye ulaşmayı kolaylaştırır.
- Kişinin terapiye ulaşmak için kendine özgü engelleri olsa dahi evinin güveni ve konforunda terapiye ulaşmasını sağlamaktadır.
İnternet aracılığı ile alanında uzman psikiyatrist veya psikologdan yaşadığınız sorun üzerine çözüm
alabileceğiniz etkin bir terapi hizmetidir.
Kesinlikle. Bu konuda yapılan çalışmalarda online terapinin de yüz yüze yapılan terapi kadar etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmalar birçok terapi modelinin yüz yüze terapide gösterdiği olumlu sonuçların, benzer şekilde online terapide de sağlanabildiğini göstermiştir.
Şehir merkezinden uzakta psikoterapi imkanlarının kısıtlı veya hiç olmadığı yerlerde yaşıyorsanız, fiziksel koşullardan veya bazı bedensel engellerinden dolayı evinizden çıkmakta zorlanıyorsanız,
psikolojik destek almak isteyip yaşam temposundan vakit bulamıyorsanız online terapi hizmetini tercih edebilirsiniz.
Online terapi, adından da anlaşıldığı üzere internet aracılığı ile gerçekleşmektedir. Akıllı telefonlar veya bilgisayar üzerinden yapılacak olan görüşmeler için Skype, Zoom, Google meeting, Whatsapp gibi uygulamaların olması yeterlidir. Terapistiniz ile beraber randevu günü ve saatini belirledikten sonra o gün o saatte görüşmeniz başlar.
Randevu günü geldiğinde, görüşmeden birkaç saat önce size iletilen iban numarasına havale yaparak ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Ödemenin yapıldığına dair dekontun iletilmesi önem arz etmektedir. Fatura istendiği takdirde tarafınıza e fatura olarak iletilmesi mümkündür.
Görüşme yapılamazsa eğer tabi ki ücret iadesi yapılmaktadır.
Yüz yüze yapılan terapilerde olduğu gibi bireysel terapiler 45-50 dakika, çift terapileri 1.5 saat kadar sürmektedir.
Kesinlikle hayır. Önceliğimiz danışanlarımızın mahremiyeti ve bu konu bizim açımızdan oldukça önemli. Etik kurallarına ve ahlak ilkelerine önem vererek çalışmayı ilke ediniriz.
Almak istediğiniz terapi çeşidine göre ücretlerimiz değişmektedir. İletişim kısmında yazan numaradan bizi arayarak, ücret hakkında bilgi alabilirsiniz.