Terapist olarak ilişkisi olan bireylere ilişkilerinde; bağlı mı/ bağımlı mı olduklarını sorduğumuz zaman çoğu zaman bunun ayrımını yapamadıklarını görürüz. Bağlılık ve bağımlılık kavramları arasında bir benzerlik yoktur. Birbirinden tamamen farklı kelimelerdir.
İlişkiye bağlılık, bir insana özgürce saygı ve sevgiyle yakınlık göstermeyi ifade eder. Yaşanılan ilişkiye kıymet verilir, değerli bulunur. İlişki karşılıklı yaşanılır ve bireylerin kendi özgür alanları olmasına rağmen ilişkilerine bağlı oldukları görülür.
İlişkiye bağımlı olmak ise partnerinize muhtaç olmak, onsuz yapamamak ve özgürce hareket edememek demektir. Birey ilişki içerisinde ‘kendisi olamaz’. Bağımlı olan bireyler, kendi kendilerini kontrol etmek isteseler bile bunu pek başaramazlar. İlişkinizde nasıl bir rolde olduğunuzu bilmez ve bunları ayırt edemezseniz, mutlu bir ilişki yaşamanız çokta mümkün olmayabilir.
İlişkide Bağımlı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Eğer ilişkinizde bağımlı iseniz sömürülmeye, kullanılmaya çokça açık olursunuz ve bu durum partnerinizin hoşuna gidebilir. Partneriniz ona bağımlı olmanız için türlü türlü isteklerde bulunabilir ve siz bu istekleri her defasında yaparsanız(hayır demez iseniz) partnerinize bağımlı olma yolunda ilerlemiş olursunuz. Partneriniz ona uyduğunuz sürece sizi sever, uymadığınızda ise size kötü davranabilir.
İlişkinizi dış dünyadan kopuk bir şekilde, sürekli baş başa görüşmeler yapıyor, sosyalleşmiyor, aile ve arkadaşlarla iletişim azalmış veya kopmuş ise ilişkinize bağımlı olabilirsiniz! Bağımlı olmamak için partnerinize yakın olmalısınız, asla yapışık değil! Yani bağlanın ama bağımlı olmayın!
İlişkide bağımlı olan kişiler, sorgulama yapamazlar. Bunu yapamamalarının nedenleri ise ;
- Kaybetme korkusu
- Yalnız kalma korkusu
- Terkedilme endişesi olmaktadır.
Bu gibi duyguların yoğun olarak yaşanması, kişinin ilişkisine bağımlı olduğunu gösterir. Kişi, sevdiği insanı kaybetmemek için kendisini “hiç” haline getirir. Bağımlılık duygusu çok fazla etki göstermeye başlar. Bunun sonucunda karşılıklı yaşanan bir ilişkiden çok tek taraflı bir ilişki yaşanır.
Karşımızdaki İnsana Neden Bağımlı Oluruz?
İlişkilerinde bağımlı olan insanlar, başkalarının yardımına, şefkatine, ilgisine gerek duyan kişilerdir. Bu kimseler, her zaman partnerinin desteğine ihtiyaç duyarlar. O olmadan hiçbir yapamayacağına hatta yaşayamayacağına bile inanabilirler ve bunlar sağlıklı düşünceler değildir.
Bazı insanlar, her ne kadar bağımlı olmak istemeseler de buna karşı koyamayabilirler. Çünkü bu insanın iç dünyasında halledemediği sorunlardan, çocukken ihtiyaçlarının giderilmemesinden dolayı olabilir ve bunu kendi başına yönetebilmesi mümkün değildir. bu yüzden de bireylere evlilik ve çift terapisi uzmanlarından destek almalarını şiddetle öneriyoruz.
İlişkiye Bağımlılıktan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
İlişkinizin sağlıklı ve huzurlu olmasın sizin elinizdedir. Bağımlılık duyduğunuz bir ilişki sizi mutlu etmez, hapseder! Peki bunun için ne yapabilirim diyorsanız sizi böyle alalım 😊 Bunun için yapılması gerekenler;
- İlişkinizde ki her şey denge içerisinde olmalıdır. İlişkiye verilen değer, emek, saygı, sevgi eşit şekilde olmalıdır.
- Partnerinizin ve sizin özel alanlarınız olmalıdır. İlişkinizde yapışık olmaktansa özgür olmayı amaçlamalısınız. Yalnız da vakit geçirebilmelisiniz. İhtiyaçlarınızı giderebilmelisiniz.
- İlişkiniz dışında uğraşacağınız bir şeyler olmalı hayatınızda. Kendinize uğraş bulabilirsiniz.
- Girdiğiniz her ortamda ilişkiniz veya ilişki üzerine konuşmaktan uzak durmalısınız.
- Kıskançlığınızı kontrol etmelisiniz!